Resepi dan cara membuat kek coklat

Resepi dan cara membuat kek coklat. Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek coklat dan cara memasak kek coklat sehingga siap untuk dimakan. Anda boleh rujuk resepi dan cara membuat kek coklat disini. Hari ini saya nak kongsikan satu lagi cara membuat kek coklat yang sedap tetapi mudah untuk dibuat. Yang selama ni tak pandai buat kek pun, mesti jadi pandai buat kek. Resepi ini dijamin jadi kalau betul segala adunan bahan - bahannya. Mari kita cuba buat!! ^_^

Ok, nak masak kek coklat kena ada bahan-bahan. Jadi bahan-bahannya adalah seperti di bawah (20 - 26 cm):

1 cawan butter
1 dan 3/4 cawan gula halus
2 setengah tepung gandum
1 setengah cawan susu coklat ( pakai yg dutch lady punya )
1 setengah sudu teh esen vanilla
5 sudu besar serbuk koko
1 setengah sudu besar soda bikarbonat
3 biji telur
1 sudu teh garam

Bahan - bahan topping :

200 gm coklat masakan dicincang ( boleh pakai dark chocolate / white chocolate )
90 gm Whipping Cream
1 sudu besar butter

Cara - cara penyedian kek coklat :-

1. Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat dan garam dalam satu bekas.
2. Dalam bekas lain, pukul butter dan gula hingga berkrim, gunakan mixer lebih mudah.
3. Masukkan telur satu per satu dan esen vanilla, pukul sehingga sebati.
4. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi , selang - selikan dengan susu coklat. Pukul sehingga rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang kek yang telah dialas dan di gris.
6. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160 darjah celsius dan bakar selama 45 - 55 minit. Guna api atas bawah.
7. Untuk mengetahui kek dah masak atau belum, anda boleh cucuk bahagian tengah kek dgn menggunakan lidi. Sekiranya tiada adunan yang melekat bermakna kek anda telah masak.
8. Sejukkan kek sebelum meletak topping.

Cara - cara penyedian topping :-

1. Masukkan kesemua bahan - bahan untuk topping . Masak di atas api perlahan sehingga mendidih. Pastikan anda sentiasa mengacau adunan supaya tidak berkerak di bahagian dasar periuk.
2. Tuang ke dalam mangkuk, masukkan ke dalam fridge, biarkan adunan mengeras sedikit.
3. Keluarkan adunan, dan kacau adunan menggunakan sudu hingga pekat.
4. Sapukan pada kek dan hias.

Dah siap sebiji kek. Korang semua mesti nak cuba kan? Simple je resepi kek coklat ni. Nanti hujung minggu cuba buat. Boleh makan dengan family. Selamat Mencuba!!! ^_^

cara membuat kek coklat
Kek coklat yang telah siap dihidang

 

Source and citation:
http://thomasedisonzzz.blogspot.com/2012/05/resepi-kek-coklat-mudah.html#


Anda mungkin menyukai:

Resepi dan cara membuat kek lapis masam manis
Resepi dan cara membuat kek lapis pelangi
Resepi dan cara membuat kek lapis sarawak
Resepi dan cara membuat kek pisang
Resepi dan cara membuat cup cake

CARROT CAKE 2

METHOD

1. Preheat the oven to 150C/gas 2. Oil and line a 13 x 23cm loaf tin with greaseproof paper.

2. For the carrot cake: beat the eggs in a large bowl, then add the oil, brown sugar, grated carrot, raisins and chopped nuts.

3. Sift in the rest of the dry ingredients and bring the mixture together using a wooden or large metal spoon until well combined.

4. Pour the mixture into the prepared loaf tin, smooth the surface and bake in the oven for 1 hour 15 minutes, or until until a skewer inserted into the middle comes out clean.

5. Remove from the oven and allow the cake to cool in the tin for about five minutes before removing. Cool completely on a wire rack before serving.

6. For the icing: beat the cream cheese and butter together in a bowl until well combined. Add the vanilla extract, icing sugar and finely grated orange zest and mix until the icing is smooth and thick. Using a palette knife, spread the icing evenly over the cooled cake, dipping the knife into a bowl of hot water if the icing is hard to spread out. Cut into slices to serve. 

No comments:

Post a Comment